No tak, ale przecież za rozwój chorób cywilizacyjnych nie są odpowiedzialne jajka, które jadano od zawsze, ale właśnie przetworzona żywność. Wieńcówki i cukrzyca pojawiły się wraz z przetwórstwem spożywczym, a produkty nieprzetworzone nie mają wiele wspólnego z tym, o czym rozmawiamy. Cholesterol podnosi się od złego odżywiania, ale do tego nie [...]
[...] się jada w stylu paleo? Paleo dieta zawiera produkty, które ludzie mogli upolować: mięso, ryby, owoce morza oraz produkty, które mogą być uzyskane od zwierząt lub z ziemi: jajka, owoce, orzechy, nasiona, warzywa, grzyby, miód, zioła i przyprawy. Zaleca się jeść tylko to najchudsze mięso, bez jakichkolwiek dodatków oraz dziczyznę, ponieważ w [...]
[...] na kolacje??? Sredniowiecze dietetyki. Podeslala bym Ci linki, ale nie wiem czy zrozumiesz o co chodzi, mysle, ze na tym etapie wystarcza Ci podstawowe informacje. Ja jem jajka na bekonie rano i co? I nie goni mnie podzeranie. Nie kiwa insulina i jem wegle na noc i to sporo czasami bo trenuje i ucze zajecia fitness wlasnie wtedy. I spie jak ta [...]
[...] po posilku i sie obudze to ok 120 jest. Tez w miare ok (cukrzyca jest chyba od 140 na czczo) Nie po kazdym posilku i nie zawsze tak mam. Np teraz, do sniadania zjadlem 4 jajka 200g chleba, ok 50g dzemu, mct i 500mg berberynki i idac na trening troche ziewalem, ale to nie to, ze zasne. (raz, jak zjadlem pare slodyczy za duzo, to na laweczce [...]
[...] one same jej wytwarzać. Organizm dorosłego człowieka wytwarza sam taurynę, jednak gdy ilość tego aminokwasu jest nie wystarczająca możemy ją uzupełnić. Bogate w taurynę są jajka, produkty mleczne, mięso oraz proteiny pochodzące z ryb. Jeśli jesteś wegetarianinem możesz mieć niedobór tego aminokwasu, a jeśli spożywasz mięso prawdopodobnie ilość [...]
[...] badania pokazują, że zmieniając tryb życia można cofnąć zmiany miażdżycowe. Wniosek jest taki, że zabija nas wysoko przetworzone jedzenie i słodycze (izomery trans), brak aktywności ruchowej i papierosy, czego skutkiem są nadwaga, cukrzyca i choroby wieńcowe. Ja mam 39 lat, jem całe jajka od dziecka a wyniki badań mam jak młody bóg grecki
[...] się odpowiednio, włączając do twojej diety następujące składniki: *Dużą ilość węglowodanów złożonych (pełne ziarno soczewicy, fasoli i garbanzo), białka (ryby, mleko i jajka, tłuszczów (najlepiej oleje z ryb zimnych wód, np, tuńczyk, i oliwę z oliwek). *Przyjmuj dodatkowe składniki odżywcze, jak pylek pszczeli, żeń-szeń, błonnik, witaminy, [...]
[...] zielonych warzywach liściastych. - EPA czyli kwas eikozapentaenowy, - DHA czyli kwas dekozaheksaenowy. Dwa ostatnie powszechnie wystepują w tłustych rybach oceanicznych, glonach i wodorostach. W sklepach ze zdrową żywnością można kupić tzw. jajka Omega-3 (od kur karmionych specjalną karmą: albo siemieniem lnianym albo wodorostami morskimi.)